[digmar]

Monopol på moderering

Posted in medier by Ola Eriksson on 2 december - 2008

I går presenterade Expressen att de lägger ut modereringen av sina artikelkommentarer och bloggar på en extern part, Interaktiv Säkerhet i Varberg. Samtidigt skrev SVD.se att även de plocker in Interaktiv Säkerhet för modereringen.

Tidigare har modereringen gjorts av åtta medarbetare på Expressens Göteborgskontor. Det finns upprörda känslor över att arbetet nu läggs ut utanför redaktionen.

Men det jag reflekterar över är vilken eventuell makt Interaktiv Säkerhet kan tänkas få. Tittar vi på listan över vilka kunder de har så är det mer eller mindre alla stora tidningssajter i Sverige. Förutom Expressen.se är, Aftonbladet.se, DN.se, TV4.se, DI.se, SVD.se, GP.se och Sydsvenskan.se kunder till företaget enligt Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen digitala medier. På företagets sajt syns även ett par andra mediaföretag. Företagets ursprung kommer från Lunarstorm och även fler sajter inom nuvarande Wyatt ingår bland kunderna enligt Martin Jönsson på SVD.se.

Jag har inget fog för tvivel på att företag skulle sköta sitt jobb men möjligheten att styra debatten på Sveriges största sajter finns onekligen. Moderering som lyfter fram en tanke, eller en person är tämligen enkel att göra.

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Thomas Mattsson said, on 2 december - 2008 at 20:12

  Hej!

  Jag har full förståelse för resonemanget, men det bör påpekas att Interaktiv Säkerhet modererar på uppdrag av Expressen.se och efter våra användarregler och riktlinjer. Det är Expressen.se som väljer vilka frågor som ska ha artikelkommentarsfunktionen, när den ska vara för- eller eftermodererad, hur webbomröstningar sa formuleras och så vidare. Det är också editionscheferna på Expressen.se som i kontakter med företaget kan fatta enskilda beslut om t ex en skribent ska stängas av eller inte, dessutom får man förmoda att den som skulle kunna anse sig förfördelad har ganska stora möjligheter att påtala detta för Expressen om problemet skulle uppstå.

  Vänligen

  Thomas Mattsson,
  chefredaktör Expressen Digitala Medier

 2. oeedig said, on 3 december - 2008 at 8:27

  Jag tror att företaget som sköter modereringen är tillräckligt professionella för att sköta det här på ett korrekt sätt och jag hoppas givetvis att Expressen kan peka med hela handen och säga hur modereringen ska fungera. Men jag tycker ändå att det är intressant att ett och samma företag har möjligheten att styra över en del av innehållet hos nästan alla stora svenska medier som hela tiden växer. Utan att ha några belägg för det ser jag det inte som otroligt om fler och fler medier inom ett par år plockar hemma denna typ av uppdrag istället för att lägga ut dem på tredje part.

  //Ola.

 3. […] Trots att även Aftonbladet.se, DN.se, TV4.se, DI.se, SVD.se, GP.se och Sydsvenskan.se ska vara kunder till prydliga och fackanslutna Interaktiv Säkerhet i Varberg. Bolaget är grundat av tidigare […]

 4. […] stor sak, men i ljuset av debatten om att använda externa moderatorer så är det ju lite kul. Eller […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: