[digmar]

Spotify tar bort musik – första smällen?

Posted in marknadsföring by Ola Eriksson on 28 januari - 2009

Spotify, den extremt hajpade svenska streamingtjänsten för musik, meddelar i dag på sin blogg att de kommer att ta bort en del musik från tjänsten eftersom att de inte har rättighet att använda den. Hur mycket musik det handlar om framgår inte. Förändringarna ska ske nästa vecka men kommuniceras redan nu. Bra pr-arbete där det förklaras hyfsat tydligt varför det blir som det blir. Reaktionerna från bloggosfären har än så länge uteblivit men de lär komma. Spotify har fått oerhört mycket uppmärksamhet på nätet och i övrig media, och alla uppmärksamhet har i det närmaste varit bra. Det har förtjänat det eftersom att de har en bra tjänst som har potential att bli riktigt bra.

Meddelandet om att de tar bort en del musik, med tanke på att det försvinner låtar då och då utan att de kommunicerat detta i förväg förutsätter jag att det handlar om en större mängd, är det första negativa  som kommer från Spotify själva och kommer antagligen vara den första smällen mot bolaget där en bredare kritik hörs. Med tanke på hur pass många inlägg mitt rss-flöde gav om att Spotify häromdagen anställt Gustav Söderström för att ta hand om den mobila utvecklingen, ser jag med spänning fram mot hur många inlägg detta ska generera.

Annonser

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ratso said, on 28 januari - 2009 at 18:56

  Misstaget var att de inte genast tog bort musik i oktober. Nu hann folk vänja sig vid ett större bibliotek och därmed kan besvikelsen bli svårare att hantera. Personligen är jag dock hoppfull inför framtiden. Nu kan det ju bara bli bättre.

 2. Christian said, on 29 januari - 2009 at 8:54

  Tycker Spotify är väldigt tydliga och bra i sin kommunikation kring att viss musik nu begränsas och styrs mot länder t ex. Det är ju trots allt skivbolagen som har olika rättigheter på sin musik beroende på land osv. Sen är det ju bara att hoppas att man bor i ett land där skivbolagen har som flest rättigheter.

 3. […] släpper så Spotify själva ett pressmeddelande där de går ut med att det inte längre kommer vara “vilken musik man vill”, det kommer vara den musik som […]

 4. Patrik said, on 29 januari - 2009 at 14:39

  Jaha, då är det bara att säga upp premium-tjänsten. Tack och hej Spotify, det var kul så länge det varade. Vem vet, vi kanske sen någon gång i framtiden.

 5. edenstrom said, on 30 januari - 2009 at 19:48

  Och Yahoo! som verkar vara kul igen: http://di.se/Nyheter/?page=/Artiklar/Yahoo_over_forvantan.aspx%3FArticleID%3D20091\28\321632%26

 6. Anna said, on 1 februari - 2009 at 12:40

  Väldigt tråkigt, men klart att bra PR gör smällen mindre. Säger som ovanstående att hoppas det blir bättre igen i framtiden.

 7. […] Spotify tar bort musik – första smällen? […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: