[digmar]

Mäklare motarbetar nya medier och sina kunder

Posted in marknadsföring by Ola Eriksson on 5 februari - 2009

En extremet oroväckande undersökning presenterades av Villaägarna i går. De har gjort en undersökning bland 42 fastighetsmäklare om vad de anser om söktjänster som Google. Undersökningen bygger på två frågor: ”Är du för eller emot att generella söktjänster som t ex Google indexerar och länkar till bostadsannonser på er sajt?” samt ”Är du för eller emot att bostadsrelaterade söktjänster som t ex Booli indexerar och länkar till bostadsannonser på er sajt?”

Över hälften av mäklarna vill inte att deras kunders annonser ska vara sökbara i Google. Tyvärr är det inte ett skämt och det går inte annat än att instämma i Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbunds uttalande att mäklarna sätter sina egna intressen framför kundernas. Mäklarnas inställning verkar vara att all trafik som inte kommer ifrån eller till den egna sajten är av ondo. Hur man kan ha den här inställningen idag är för mig oförståeligt.

Det verkar finnas en större negativ inställning till Google än tjänster som Booli och Boligan, knappt hälften av de tillfrågade mäklarna är negativt inställda till renodlade bostadstjänster som just Booli. Mäklarsamfundet har sitt egna Hemnet och har tidigare försökt få andra aktörer att lägga ner. Med detta i åtanke får jag ändå se det som postivit att fler anser att ett monopol är något dåligt än något bra. Nästa gång jag ska ha hjälp av en mäklare kommer jag att vara oerhört noga med att se till att hon eller han jobbar för mig som kund och inte enbart för sig själv.

Annonser

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fredrik said, on 5 februari - 2009 at 14:32

  Välskriven artikel om ett intressant fenomen! La märke till att den är taggad med ”bolia” istället för ”Booli”.

  /Fredrik

  • oeedig said, on 5 februari - 2009 at 14:49

   Tack! Jag tänker för mycekt möbler, uppdaterade taggarna.

 2. Gunnar Lindberg Årneby said, on 8 februari - 2009 at 0:04

  För att vara brutalt ärlig såhär en lördagkväll; det är väl inte direkt de smartaste killarna och tjejerna som blir fastighetsmäklare?! Så kallade ”små” människor ser alltid till sitt eget lilla bästa snarare än vad som är bäst för marknaden/samhället/utvecklingen/whatever.

 3. Carl Troedsson said, on 13 februari - 2009 at 10:34

  Att generalisera är sällan bra, men visst är många av de traditionella fastighetsmäklarna väldigt konservativa.

  Själv arbetar jag för Privatmäklaren.se. Vi och våra branschkollegor kallas ofta nätmäklare i media. Som nätmäklare låter vi säljarna själva hantera visningarna och därigenom kan vi hålla ett fast lågt arvode. Våra mäklare är precis som de traditionella mäklarna registrerade hos fastighetsmäklarnämnden och medlemmar i mäklarsamfundet.

  Vi på Privatmäklaren.se ser positivt på utvecklingen av nya söktjänster för bostäder på webben. Vi jobbar aktivt för att våra kunders objekt skall bli sökbara i så många sammanhang som möjligt. Detta borde som sagt vara en självklarhet för alla mäklare som har sina klienters bästa i fokus.

  Att ha kunden i fokus verkar dock inte vara så självklart för många traditionella mäklare. Från branschen hävdar man ofta att ”allt handlar om förtroende”, men det är definitivt inte så man agerar. På vilket sätt skapar det förtroende att driva en protektionistisk linje mot det mesta som är nytt och nyskapande? Hur logiskt känns t.ex. följande uttalande från mäklarsamfundets VD Lars Kilanders i en intervju med Realtid.se i våras ang. varför Booli och övriga söktjänster inte är bra för konsumenterna?

  ”…Lars Kilander hävdar att ju mer ett objekt visas, desto sämre betalt får säljaren.
  – Om en fastighet exponeras i stor omfattning så indikerar det att det är väldigt bråttom och att säljaren är i någon form av trångmål. Det är därför man vill styra det här.” (Hela artikeln )

  Traditionella mäklare har vänt sig till våra kunder och försökt hävda att vårt sätt att arbeta på något sätt skulle vara sämre än deras – det är det inte. Det är dock nytt och annorlunda mot det gamla traditionella. Vårt sätt att arbeta skapar valmöjligheter för ALLA konsumenter. Vill du ha hjälp med visningar och är beredd att betala ett högre arvode så väljer du en traditionell mäklare. Kan du tänka dig att sköta visningarna själv och vara mer engagerad i försäljningen av din bostad så väljer du en nätmäklare.

  Vår tjänst ger dessutom tillgång till professionell hjälp vid bostadsaffärer för en helt ny kategori säljare. Det är personer som säljer billigare objekt på landsbygden. Dessa har tidigare varit utelämnade till att antingen anlita en mäklare från närmsta tätort eller sälja helt privat via t.ex. Blocket. Att anlita en mäklare kostar dem då kanske 40tkr och det är såklart ohållbart om man säljer ett hus för t.ex. 180tkr. Med vår tjänst kan de få hjälp av en registrerad fastighetsmäklare med professionell marknadsföring, löpande rådgivning och all dokumentation m.m. som krävs vid en fastighetsaffär för 14 000kr. Våra klienters objekt exponeras genom så många kanaler som möjligt däribland Booli, Boligan, BoSpindeln, Blocket, BoVision och Hemnet ;-)

  Det finns många märkliga historier om hur man har agerat mot konkurrens från den traditionella branschens sida. En överblick över hur Hemnet satsat allt krut på att stoppa sina konkurrenter istället för att själva utvecklas finns att läsa på Om bostadssök på LetaMäklare.se

  Privatmäklaren.se är för utveckling och valfrihet. Därmed välkomnar vi de nya tjänsterna för att söka bostäder och ser framemot många nya spännande tjänster framöver!

  • Ola Eriksson said, on 13 februari - 2009 at 10:43

   Intressant och bra kommentar. Jag måste erkänna att jag inte kände till er sedan tidigare. Men mycket glädjande att det finns de som tänker annorlunda och nytt.

 4. Carl Troedsson said, on 13 februari - 2009 at 11:00

  Upptäckte att länkarna jag lade in inte fungerar. Här kommer de utskrivna om det inte går att lösa direkt i kommentaren…

  Artikel på Realtid.se ang. Booli med Lars Kilander:
  http://www.realtid.se/ArticlePages/200805/13/20080513182050_Realtid570/20080513182050_Realtid570.dbp.asp?sAction=lk

  Om bostadssök på LetaMäklare.se
  http://www.letamaklare.se/SokBostad.aspx


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: