[digmar]

När en lögn blir en nyhet

Posted in medier by Ola Eriksson on 5 februari - 2009

De senaste dagarna har flera medier rapporterat om den superbilliga bärbara datorn för 10 dollar (vissa medier en 20 dollars-dator). Nu visar det sig genom bland annat IDG och Dagens PS (som även skrivit om datorn i ett tidigare skede) att det hela inte alls stämmer. Datorn är plötligt en hårddisk på 2 gb med en wifi-anslutning. Kanske inte att förakta men långt i från någon dator.

Nyheten om den billiga datorn var upppuffad stort på Aftonbladet tidigare i veckan, Svd har skrivt om den, E24 och TV4 likaså. Det ska bli mycket intressant att se vilka medier som väljer att tala om att de gick på en bluff från de indiska tillverkarna.

Annonser
Tagged with: , , , , ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Surgubbe said, on 6 februari - 2009 at 17:01

  Tex… http://i.gizmodo.com/5145585/indias-10-sakshat-laptop-announcement-is-a-complete-bust

  Reagerade på det jag oxå… såg att din blogg länkade och sen googlade. Rätt pinsamt att gammelmedia publicerar vadsomhelst som kommit in i deras rss-läsare.

  Finns det inga redaktioner längre?

 2. Peter Frank said, on 7 februari - 2009 at 20:56

  Och IDG och andra Svenska medier hakar mest på varandra istället för att försöka gå tillbaka så långt som möjligt för att finna ursprungskällan och sedan kontrollera innan de väljer att publisera rykten. Men publiserade en del (läs IDG och Aftonbladet) inte rykten etc så skulle de inte få några besökare till sin hemsida och då IDG spyr ut reklam (stackars de som inte har reklamstoppare i sin webbläsare) så drunkar ett litet meddelande bland all reklam och nonsens.

  Jag är förvånad att Sydsvenskan hoppade på detta rykteståget, inte minst sedan det dykt upp mer info innan Sydsvenskan publiserade ryktet. Kan ju hoppas att Sydsvenskan väljer att ta bort artikeln eller uppdaterar sin miss.

  Benämningen ”hårddisk” är med all säkerhet felaktig. Gamla, obsoleta komponenter från överskotts- eller nedlagd tillverkning verkar troligt för att kunna få ner priset?! Kanske är det gamla datorer de hittat på tippen? En P2 får man ju gratis idag, likaså CRT skärmar.

  Bilden från gizmodo som Surgubbe hänvisade till ovan verkar vara mer sanningsenlig :)

  Oavsett vad så


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: