[digmar]

Myndighetskampanj mot trådlösa nätverk

Posted in medier by Ola Eriksson on 21 april - 2009

Fildelningsdebatten och domen mot The Pirate Bay har gjort att fler aktivt väljer att öppna upp sina trådlösa nätverk för att andra ska kunna använda dem. På så vis blir bevisfrågan vid ett eventuellt åtal enligt IPRED-lagen svårare att reda ut. Det är i alla fall tanken hos dem som öppnar sina nät. Ipredia är det största samlade projektet för öppna nät som har kommit i kölvattnet till IPRED-lagstiftningen.

Men nu vill PTS, Post- och telestyrelsen se till så att svenskarna lär sig att stänga sina nät. Lägligt så här ett par dagar efter domen mot TPB drar myndigheten i gång en kampanj på Youtube för att visa hur användare bör säkra sina nät, för att just undvika att andra ska kunna ladda ner olagligt material med din uppkoppling. Den konspiratoriska har inte svårt att tycka att kampanjen kommer väl lägligt.

Brott mot upphovsrätten är just ett brott och så länge vi har den lagstiftning vi har så ska den följas. Men utvecklingen med IPRED-lagstiftiningen, det kommande telekompaketet och Acta-regleringar är oroväckande för internet som mediekanal. Regleringar som hindrar den tekniska utvecklingen är fullständigt fel väg att gå. Att hindra mediets utveckling för att skydda gamla affärsmodeller kan jag bara inte förstå.

Annonser

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tor said, on 21 april - 2009 at 10:12

  ”för att visa hur användare bör säkra sina nät, för att just undvika att andra ska kunna ladda ner olagligt material med din uppkoppling”

  Inte alls. Videon visar ju att man ska vara försiktig eftersom den kommunikation som går vi någon okänd persons trådlösa nätverk kan avlyssnas. Det är inte alls samma sak. Fildelning nämns över huvud taget inte.

  • Ola Eriksson said, on 21 april - 2009 at 10:24

   Möjligen att jag länkade in en mindre lämplig film. I PTS pressmaterial skrivs det om nedladdning av olagligt material.

 2. Tor said, on 21 april - 2009 at 10:31

  Aha

 3. Kenji said, on 21 april - 2009 at 12:19

  Haha, ja det var synnerligen präkig timing.
  Gillar deras användarnamn på Youtube också: ”myndighetenpts”! Så härligt statligt, överbeskyddande.
  Svenskar bör ta kontroll över sitt land och inte låta det styras av gammelmodiga byråkrater. IPREDIA är ett suveränt sätt att börja…
  Vad gör PTS för gott förresten…?

 4. Kristoffer Nolgren said, on 22 april - 2009 at 9:52

  Jag tycker också den där filmen var vettig! Självklart måste man vara försiktig med känslig info i öppna nätverk.

 5. EricJ said, on 22 april - 2009 at 14:53

  Personligen tycker jag det känns lite meningslöst att avstå från öppna trådlösa anslutningar bara för att någon kan tänkas lyssna av dem. Sedan 1’a Januari i år vet jag att FRA redan gör det, och med betydligt mycket mer sofistikerade metoder än vad hobbyhackers använder.

  Slaget om integritet på nätet är redan förlorat. Våra uppgifter är praktiskt taget statens (läs: vår) egendom redan, där gör några öppna trådlösa nät varken till eller från.

 6. Anders Andersson said, on 22 april - 2009 at 19:56

  Det verkar besynnerligt att man anger nedladdning av olagligt material som ett problem. Om någon råkar ladda ned olagligt material via min router, då blir det ju inte liggande på min dator, utan på datorn hos den som hämtade det. Om han inte ville ha det, så kan han ju inte gärna anklaga mig för att ha tillhandahållit det, och om han ville ha det, då är ansvaret ändå hans eget.

  Det är snarare den som till äventyrs laddar upp olagligt material via min router som kan ge mig problem, eftersom det då ser ut att komma från ”min” IP-adress.

  Det tycks ganska bakvänt att jaga mottagarna, men lämna ursprungsdistributörerna i fred.

 7. Nina said, on 23 april - 2009 at 2:20

  Så lägligt då…
  Med tanke på allt som har skrivits om att skydda sig eller köra öppet trådlöst…var det väl bara att vänta sig.

 8. Johan said, on 6 maj - 2009 at 23:20

  Förutom det som redan tagits upp vill jag bara inflika att hela kulturhuset har fritt nätverk om du bara har bibliotekskort, bra plats för inspelning, bra…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: